37-годишният Арсений получи седем митрополитски гласа - на Григорий Великотърновски, Игнатий Плевенски,

...
37-годишният Арсений получи седем митрополитски гласа - на Григорий Великотърновски, Игнатий Плевенски,
Коментари Харесай

Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит

37-годишният Арсений получи седем митрополитски гласа - на Григорий Великотърновски, Игнатий Плевенски, Николай Пловдивски, Западно- и Средноевропейски Антоний, Наум Русенски, Киприан Старозагорски и Яков Доростолски. 

За другия претендент - Мелнишкия свещеник Герасим, който е основен секретар на Светия синод, бяха дадени пет гласа от архиереите от Българската православна черква. Резултатите от избора бяха оповестени от наместник-председателя на Светия синод - Врачанския митрополит Григорий.

Знеполският свещеник Арсений е роден на 18 ноември 1986 година в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва с отличие цялостния петгодишен курс на образование в Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски " през 2006 година, след което е признат в Богословския факултет на Софийския университет (СУ) " Св. Климент Охридски ". Продължава образованието си в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " със компетентност " Теология ", която приключва с отличен триумф през 2009 година

Приема отшелнически постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 година в Кукленския манастир " Св. св. Козма и Дамян ". Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 година Възведен е в архимандритско достолепие на 6 декември 2009 година в катедралния храм " Успение Богородично " в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 година до 2010 година Арсений е енорийски духовник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 година е шеф на Пловдивската православна телевизия. От 2010 година е назначен за нравствен надзирател на Пловдивската епархия, а от 2012 година и за ръководител на митрополитския храм " Св. Марина " в Пловдив.

 На 2 юли 2014 година по решение на Светия синод на Българската православна черква е наименуван за Знеполски свещеник, а на 6 юли 2014 година в митрополитския храм " Св. Марина " в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР